Stephen Covey en Cola noten…

Leuk contact met het management team van Hope Clinic, in het bijzonder met Antoine de directeur. Met hem besteed ik de meeste tijd, zo’n 3 uur per dag. We spreken over heel veel aspecten van het leiden van een ziekenhuis; van personeelszaken en financiën tot strategie en structuur. Natuurlijk kunnen we zo’n eerste maand maar met een aantal onderwerpen de diepte ingaan en dat doen we dan ook.

Ook persoonlijke coaching komt aan de orde. Naar aanleiding van zijn vraag hoe hij zijn overvolle agenda beter kon inrichten, hebben we over “de 7 eigenschappen van effectief leiderschap” gesproken (uit een bekend boek van Stephen Covey). Door jezelf bij wat je doet af te vagen of het urgent en/of belangrijk is, deel je je activiteiten in. Antoine en ik begrijpen elkaar snel. En soms heb je zo maar even de illusie dat de twee werelden misschien toch niet zover uit elkaar liggen…

Het Community Health Programma waar Agaath (een Nederlandse verpleegkundige) vooral mee bezig is, is onderdeel van de visie van de kliniek. Voorlichting geven over hygiëne en hoe je ziek zijn kunt voorkomen, is natuurlijk het hoofddoel. Maar ook worden mensen die ziek zijn en hulp nodig hebben, geadviseerd naar de kliniek te komen.

Vandaag zijn we naar twee dorpen geweest. De bedoeling was kennismaken en proberen toestemming te krijgen om in het dorp voorlichting te geven – op dinsdag, want dan wordt er niet op het veld gewerkt, maar kunnen de mannen vergaderen en thuis dingen op orde brengen. We kwamen aan in Demou-I en werden op de vergaderplaats gezet. Stoelen gezocht, mannen kwamen aanlopen, handen geschud en kennis gemaakt. Verder weinig gepraat – we zaten tegenover elkaar, het doel van ons bezoek was aangekondigd en dus bekend. Sommigen liepen weg en kwamen terug – stilte, of wat onderlinge gesprekken. Totdat de dorpsoudste de vergaderplek verliet – een aantal mannen liepen mee. Buiten werd staande vergaderd – over ons. Na een half uurtje kwamen de mannen weer binnen. Een ritueel begon van: het uitspreken van woorden van dankbaarheid en welkom, afgewisseld met een goed afgestemd gegrom van de rest. De dorpsoudste had een bladeren-zakje bij zich, opende het en gaf het door: rode cola noten zaten er in, met wat geld. Dit was het teken waar we op wachten: we waren hartelijk welkom en werden bedankt voor onze komst.

Na de welkomswoorden legde een van ons, Alphonse die de taal van de stam spreekt, het programma uit voor de komende 4 weken. O, en als we er toch waren en we het hele eind hadden gereden door de bush, zei de dorpsoudste, waarom dan niet gelijk beginnen. Daar hadden wij niet op gerekend – maar gelukkig onze Afrikaanse collega’s wel. De tasjes met lesspullen gingen open, de dorpsoudste gaf instructie voor de omroeper. Wij mochten de ontmoeting afsluiten met gebed. Een uur later zaten er meer dan 100 mensen rond de offerplaats in het dorpscentrum.

Een paar willekeurige observaties: er was ook wel een kerk, maar die was meer toegevoegd. Het oude was niet weggedaan. De waarzegger van het dorp woonde in het grootste huis en had nog steeds het hoogste inkomen. Beide waterpompen van het dorp functioneerden niet – een tekort aan gezond drinkwater en levend water..

Met behulp van duidelijke platen werd de eerste voorlichting gegeven. Verrassend hoe aandachtig de mensen luisteren en vragen stellen. Na afloop woorden van dank en nog even terug naar de vergaderplaats. Een 5-liter kan met “melk van de natuur” kwam op tafel – palmwijn, we konden het gelukkig beleefd weigeren, maar gingen wel met een eend naar huis. Vijf uur later verlieten we het eerste dorp – ik had gerekend op een uur… Vanuit Covey’s perspectief kan ik alleen nog maar zeggen: het was nodig. De eerste opening met dit dorp is er. Gods liefde eerst maar zichtbaar maken door betrokkenheid met de gezondheid van deze medemensen.

O, en vrijdagavond eten we eend!

Comments

  1. Jan

    Wat een mooi verhaal. Klinkt allemaal behoorlijk primitief.Ben benieuwd hoe die eend smaakt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.