Over de Maforga kliniek

In centraal Mozambique, ergens tussen Chimoio en de weg naar het noorden, ligt bij Gondola de Maforga Mission. Op het uitgestrekte terrein van de missie liggen twee weeshuizen (een jongenshuis en een meisjeshuis), een basisschool, een technische vakschool, een bijbelschool. En de Maforga kliniek: een polikliniek voor volwassenen, een baby kliniek met voedingsprogramma, en thuiszorg door vrijwilligers voor aids patiënten en weeskinderen in omliggende dorpen.

Tot een aantal jaar geleden was de kliniek in gebruik. Maar toen zuster Nana (Joan Goodman) op 76-jarige leeftijd met pensioen ging na 30 jaar dienst, was er niemand om haar taken over te nemen en sloot in 2005 de kliniek.

Nu, in januari 2015, is de kliniek weer open! Een voorzichtige start: de kliniek is bemand door één verpleegkundige en één verloskundige, de eerste patiënten kloppen weer aan. Er is al veel gebeurd, maar er is ook nog veel te doen – zo lekt het dak af en toe, is er nog geen uitrusting om bloedonderzoek of andere laboratorium testen te doen, heeft de kliniek een tekort aan medicijnen en er is geen transportmiddel om patiënten te bezoeken en voorlichtingsbezoeken aan dorpen te brengen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.